Voor 2020 is de olieproductie gepiekt, wat nu?

Olie piekt al in 2020

Olie piekt al in 2020

Volgens Fatih Birol, hoofdeconoom bij het Internationaal Energie Agentschap (IEA), zal de mondiale olieproductie pieken voor 2020. Birol gaat er van uit dat de bestaande olievelden jaarlijks 6,7 procent in hun productie zullen teruglopen. Dit in combinatie met te lage investeringen maakt dat het moment waarop we zonder olie komen te zitten steeds sneller nadert. Birol adviseert dan ook om zo snel mogelijk te starten met het gebruik van alternatieve energie dan wel dit te intensiveren.

Olie opmaken tot de laatste druppel

De oliemaatschappijen zullen echter nog niet zo’n haast hebben om alternatieve bronnen aan te boren. Eerst de olie opmaken en dat tegen een zo hoog mogelijke prijs en dan de volgende stap, zo zullen zij denken. Probleem is dat voor sommige producten, denk aan plastic en medicijnen, olie onmisbaar is. Als brandstof zijn er echter meer dan genoeg alternatieven aanwezig of in ontwikkeling, wellicht nog niet zo perfect als op oliegebaseerde producten, maar dit kan snel worden gerealiseerd. Enige vereiste hiervoor is het massaal in gebruik nemen, ontwikkelingen zullen zich dan razendsnel opvolgen en weldra is olie inderdaad overbodig als brandstof. De huidige oliereserves zijn dan voor een vele malen langere periode beschikbaar voor die toepassingen die (momenteel) niet zonder olie kunnen.

De overheid als aanjager

Een goed begin is gemaakt door Exxon Mobil, het bedrijf investeert inmiddels honderden miljoenen in de ontwikkeling van algen als alternatieve energiebron. Dat Exxon bij deze stap een beetje is geholpen, kan niet worden ontkend. Exxon zal in de nabije toekomst worden geconfronteerd met nieuwe regels van de Amerikaanse overheid en om te voorkomen dat het bedrijf in de problemen komt, heeft het besloten om een investeringsprogramma op te zetten voor algen.

Europa kan een win win-situatie creëren

Gezien het feit dat de belangen van de oliemaatschappijen en die van de maatschappij niet synchroon lopen, is wat de Amerikaanse overheid doet vermoedelijk de beste manier om een snelle(re) ontwikkeling van duurzame alternatieven te realiseren. Europa zou hieraan een voorbeeld moeten nemen en de eigen oliemaatschappijen, zoals een Shell of een BP te verplichten middels een raamwerk aan regels om ook een leidende rol te nemen in de ontwikkeling van alternatieven. Op termijn doen de Europese wetgevers niet alleen haar eigen bevolking een groot plezier, ook de oliemaatschappijen zullen dankzij deze dwang een nieuwe levenscyclus ingaan en hun continuïteit veiligstellen.

Lees ook:Shell en BP moeten voorbeeld Exxon Mobil volgen
Lees ook:Exxon Mobil investeert in Algentechnologie
Lees ook:Nabucco-pijplijn biedt Europa in toekomst betere energiemix
Lees ook:Nederland weer stukje verder weg van energie-onafhankelijkheid
Lees ook:OPEC verlaagt investeringen als gevolg van recessie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.