Categorie: "Olie- en gasreserves"

Voor 2020 is de olieproductie gepiekt, wat nu?

Olie piekt al in 2020

Olie piekt al in 2020

Volgens Fatih Birol, hoofdeconoom bij het Internationaal Energie Agentschap (IEA), zal de mondiale olieproductie pieken voor 2020. Birol gaat er van uit dat de bestaande olievelden jaarlijks 6,7 procent in hun productie zullen teruglopen. Dit in combinatie met te lage investeringen maakt dat het moment waarop we zonder olie komen te zitten steeds sneller nadert. Birol adviseert dan ook om zo snel mogelijk te starten met het gebruik van alternatieve energie dan wel dit te intensiveren.

Olie opmaken tot de laatste druppel

De oliemaatschappijen zullen echter nog niet zo’n haast hebben om alternatieve bronnen aan te boren.

Gasreserves Nederland gestegen

Volgens onderzoekers van TNO en het Staatstoezicht op de Mijnen zou Nederland over meer gasreserves beschikken dan tot op heden aangenomen. Het gaat om een meevaller van 33 miljard kuub of 5 miljard euro. De meevaller is het gevolg van nieuwe boringen en betere technieken waardoor eerder waardeloos verklaarde velden toch weer opbrengsten kunnen genereren.

Nederlandse reserves

Kleinsteengas nieuwe Nederlandse hoop?

Nederland gasland

Nederland gasland

Volgens een rapport van Energie Beheer Nederland (EBN) heeft Nederland nog enorme voorraden gas in reserve. Het zou gaan om zogenoemd ‘kleinsteengas’ waarvan Nederland volgens EBN 400.000 mrd. m3 zou bezitten. De publicatie geeft goede hoop dat er nog lang geen einde komt aan aan de Nederlandse gaswinning. Er zijn volgens Ir. R. Weerheym van Scope Energy echter de nodige kanttekeningen te plaatsen bij het rapport.

De grootste nationale gasreserves

Aanleg gaspijplijn

Aanleg gaspijplijn

De oprichting van de Gaspec krijgt steeds meer vorm. De organisatie moet de evenknie worden van de Opec en op deze wijze meer winst opleveren voor de gasproducerende landen dan nu het geval is. Een van de drijvende krachten in de oprichting van een dergelijk verbond is Rusland, het land met de grootste gasreserve ter wereld.

De 20 landen met de grootste gasreserves