Overschot biedt Nederland kans op export van elektriciteit

De komende jaren zal de Nederlandse elektriciteitsproductie flink worden uitgebouwd wat vermoedelijk zal leiden tot een jaarlijks overschot. Dit betekent dat Nederland voortaan elektriciteit kan verkopen aan het buitenland. Waar er in 2008 nog een tekort was van 0,2 gigawatt, zal dat dit jaar naar verwachting een overschot van 1,7 gigawatt opleveren.

Nieuwe projecten

Tussen 2013 en 2016 zullen er in Nederland een groot aantal nieuwe centrales worden gebouwd, wat ertoe zal leiden dat het overschot steeds groter wordt. aldus Tennet. Volgens berekeningen komt het surplus in 2016 uit op bijna 16 gigawatt.

Ook meer windenergie

Naar verwachting neemt de hoeveelheid windenergie de komende jaren toe van 2,3 gigawatt in 2009 naar 5,6 gigawatt in 2016. Verder zijn er nog veel plannen voor nieuw grootschalig productievermogen (bijvoorbeeld nieuwe centrales) en decentraal vermogen (zoals in de glastuinbouw).

Tennet moet meer faciliteren

De groei van de productie in Nederland betekent dat TenneT de komende jaren het transportnet flink moet uitbreiden. Daarom werkt TenneT onder meer aan nieuwe 380kV-verbindingen in het hele land. Verder wordt de interconnectiecapaciteit met het buitenland uitgebreid. Er komt een vierde verbinding naar Duitsland en een kabel naar Engeland (BritNed) wordt momenteel aangelegd. Verder liggen er plannen voor een nieuwe verbinding naar Denemarken (Cobra) en een tweede verbinding naar Noorwegen. De komende periode investeert TenneT ieder jaar ruim 400 miljoen in uitbreiding en versterking van het Nederlandse transportnet voor versterking van de markt en inpassing van toenemende, duurzame elektriciteit.

Lees ook:Bouw drie nieuwe windmolenparken weer stap dichterbij
Lees ook:Nederland waarnemer gaskartel GECF
Lees ook:OPEC verlaagt investeringen als gevolg van recessie
Lees ook:Nabucco-pijplijn biedt Europa in toekomst betere energiemix
Lees ook:Gasreserves Nederland gestegen

2 reacties op “Overschot biedt Nederland kans op export van elektriciteit

  1. Danny

    Ik snap daarom niet dat de banken nog investeren in grote energiecentrales. Over enkele jaren zullen vele particulieren zonnepanelen kopen omdat ze voordeliger zijn dan stroom kopen bij je energie leverancier. Ik hoop niet dat we dan weer moeten betalen omdat banken nu een verkeerde keuze maken!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Pascal

    Geloof me die paar zonnepanelen zal de vraag echt niet voldoen. Met het overschot wordt Nederland een exportland voor energie. In Duitsland hebben ze veel meer duurzame energie maar op momenten dat deze bronnen minder energie leveren (zoals vorige winter) gebruiken ze in Duitsland ook onze energie.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.