Nederland waarnemer gaskartel GECF

Deze week is bekend geworden dat Nederland daadwerkelijk de zo begeerde functie van waarnemer binnen het Gas Exporting Countries Forum (GECF) krijgt toebedeeld. Vicepremier Abdullah bin Hamad Al Attiyah van Qatar zou dit hebben laten weten aan de Nederlandse minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven.

Gasrotonde

Nederland heeft al geruime tijd de ambitie om als gasrotonde in Noordwest Europa te fungeren en de rol van waarnemer bij de zogenoemde ‘Gaspec’ biedt Nederland meer gewicht als autoriteit op het gebied van gasdistributie (en -winning). Volgens Van der Hoeven houdt Nederland zo een vinger aan de pols op het gebied van belangrijke mondiale ontwikkelingen, wat niet ontkend kan worden.

Kritiek

Uit diverse hoeken komt kritiek, de Gaspec zou niets anders zijn dan een kartel en ‘Nederland brandt zijn vingers door hier waarnemer te worden’. De  dat het GECF een tweede Opec wordt, maar is het dan niet juist verstandig om binnen dit kartel aanwezig te zijn?

Nederland beschikt over de nodige eigen reserves, enorm veel kennis en kunde en een toekomstig energietekort. Dit alles maakt dat Nederland er wel degelijk verstandig aan doet om te zorgen dat we vooraan staan, ondanks dat andere -voornamelijk Europese- landen dit waarschijnlijk niet waarderen. Een Brussels energiebeleid is al jaren een illusie en inmiddels lijkt Nederland dit ook door te hebben.

Lees ook:Nederland waarnemer gaskartel GECF
Lees ook:De grootste nationale gasreserves
Lees ook:OPEC verlaagt investeringen als gevolg van recessie
Lees ook:Kleinsteengas nieuwe Nederlandse hoop?
Lees ook:Shell verkoopt zonneceltechnologie Avancis

Eén reactie op “Nederland waarnemer gaskartel GECF

  1. casino roulette

    Tja, dat zijn de gebruikelijke uitwassen van tegenwoordig. Treurig maar waar.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.