Nederland weer stukje verder weg van energie-onafhankelijkheid

Nederland niet energie-onafhankelijk

Nederland niet energie-onafhankelijk

Vandaag enkele kleine berichten in diverse media gespot. De titels luiden Arabieren in Noordzee en Chinezen kopen wind. Verontrustend aan deze berichten is dat Nederland een stukje van zijn energieproductie en kennis kwijtraakt aan het buitenland.

Taqa dominanter in Noordzee

Shell heeft zijn operationele activiteiten van zijn pijpleidingennetwerk op de Noordzee, inclusief het platform Cormorant Alpha, definitief verkocht aan Taqa uit Abu Dhabi. De activiteiten worden samengevoegd met die van DSM die Taqa recent ook overnam. De doelstelling van de Arabieren is om van een productie van 50.000 naar 100.000 vaten per dag te groeien. Shell verkocht de activiteiten in het kader van zijn ‘portfoliorationalisering’. Eerder al ging BP Shell voor door zijn activiteiten in Nederland te verkopen aan de Arabieren.

Darwind nu in handen van Chinezen

Het in Den Helder gevestigde Darwind is overgenomen door Xiangtan Electric Manufacturing Group (XEMC) uit China. Darwind ontwikkelt offshorewindturbines, maar werd medio juli failliet verklaard aangezien het deel uitmaakte van de boedel van Econcern. De bedoeling was dat Darwind de turbines zou leveren voor de windparken die Econcern wilde ontwikkelen.

Interessant aan Darwind is dat het een 5 MW-turbine ontwikkelt die aanzienlijk minder onderhoud vergt dan de modellen die momenteel in de markt zijn. XEMC maakt evenals Darwind turbines, maar de Chinese modellen hebben slechts een capaciteit van 300 en 600 kilowatt. Omdat de Chinese overheid heeft besloten dat het land meer windenergie moet genereren, heeft XEMC de opdracht gekregen grotere turbines te bouwen.

Geen Nederlandse visie

In het eerste geval raakt Nederland een stuk van zijn eigen oliewinning kwijt. Hoewel deze klein van omvang is, kunnen de voorraden in de toekomst wel van belang blijken. Indien olie over enige tijd niet meer gebruikt wordt als brandstof omdat auto’s op een andere vorm van energie rijden dan is olie nog altijd een interessante grondstof. Bepaalde medicijnen en plastics kunnen momenteel alleen worden gemaakt met behulp van olie.  Beter is misschien om de huidige reserves te sparen voor dit moment. Zo wordt bijgedragen aan de mogelijkheid om Nederland onafhankelijk van externe energietoelevering te maken.

Dat de Chinezen dit beter hebben begrepen blijkt wel uit hun overname van Darwind. Door de overname van een failliet Nederlands bedrijf lukt het om in een hoog tempo de windenergievoorziening van het land te vergroten. In dit geval is Shanghai een aanjager van innovatie door opdracht te geven om grotere turbines te bouwen. XEMC geeft invulling aan deze opdracht van de overheid door de meest geschikte actie te ondernemen, in dit geval niet zelf ontwikkelen maar een bestaande techniek opkopen. Hoeveel er voor Darwind is betaald, is niet bekend gemaakt. Aangezien het uit een faillissement is gekocht zullen de Chinzen echter niet de topprijs hebben betaald.

Lees ook:Bouw drie nieuwe windmolenparken weer stap dichterbij
Lees ook:De grootste nationale gasreserves
Lees ook:Nederland waarnemer gaskartel GECF
Lees ook:Gasreserves Nederland gestegen
Lees ook:Shell moet Nederlands blijven

3 reacties op “Nederland weer stukje verder weg van energie-onafhankelijkheid

  1. Henk Daalder Windparken Wiki

    Dat de Chinezen deze nederlandse ontwikkelaars aan het werk houden, is in hun eigen belang.
    Ze hadden al de produktierechten gekocht voor 1000 MW, wat ze daar ook voor betaald hebben.
    Op zich netjes van de Chinezen, maar belachelijk van EZ dat ze de productie werkgelegenheid niet in Nederland houden.
    EZ had moeten zorgen dat Darwind in Nederlandse handen was gebleven.
    Ziek dat den haag Econcern heeft laten vallen.
    Maar ja, de fossiele lobbyisten waren zo aardig en talrijk in den haag.

    Nu kopen we straks weer uitsluitend buitenlands produkt.

      /   Beantwoorden  / 
  2. frank groenhuis

    Volgens mij is dit echt een gemiste kans voor Nederland. We hebben bepaalde geografische voordelen in ons land, en die zouden we beter moeten benutten. Volgens mij moeten we dus in ons eigen land investeren ipv alles maar te verkopen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Smithc1

    Perfect webpage you have at this website! Precisely how could i add in this blog’s feed into my Rss reader? dcddedfdcdegdbgf

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.