Shell moet Nederlands blijven

Nederland Europees energieknooppunt

Nederland Europees energieknooppunt

Met het vertrek van Jeroen van der Veer en het aantreden van Peter Voser werd het bestuur van Shell volledig geschoond van Nederlanders. Het Brits-Nederlandse oliebedrijf wordtsteeds Britser. Hoewel onduidelijk is wat de beweegredenen zijn geweest voor het aanstellen van Voser als bestuursvoorzitter, ofwel zijn gewoon de beste kandidaten geselecteerd of is er een bewuste keuze gemaakt voor een Brit, vormt het wel een bedreiging voor de rol die Nederland speelt op energiegebied.

Blijft hoofdkantoor Shell in Den Haag?

Hoofdkantoor Shell

Hoofdkantoor Shell

Op dit moment staat het hoofdkantoor van Shell nog altijd in Nederland en dit betekent dat veel middenkaderpersoneel ook de Nederlandse nationaliteit draagt. Als echter wordt besloten om van Den Haag te verhuizen naar bijvoorbeeld Londen, dan komt ook hieraan een einde. Nederland verliest dan een van haar multinationals.

Nederlandse ambitie als energieknooppunt

Nederland wil zo graag een rol spelen als knooppunt in de energievoorziening van Noordwest-Europa, dat een ‘verlies’ van Shell zeer kwalijk kan uitpakken. Naast een gemis aan prestige, betekent dit ook dat er geen Nederlander meer aan tafel zit bij de machthebbers in Rusland, het Midden Oosten etc. In het kielzog van Shell profiteren een groot aantal Nederlandse ondernemingen, maar worden handelsdelegaties van de Nederlandse overheid ook een stuk zwaarwichtiger als de oliegigant zich voegt bij deze delegatie.

Invloed van Shell

Shell is daarbij ook nog eens (mede)eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). De NAM de grootste gasproducent van Nederland. Per jaar produceert de NAM ongeveer 50 miljard m3 gas. Iets meer dan de helft van dit gas (27 miljard m3) komt uit het Groningen-gasveld en de rest uit de verschillende kleinere velden elders op land (12,5 miljard m3) en van de Noordzee (11 miljard m3). De NAM voorziet in ongeveer 75 procent van de totale gasproductie in Nederland. Ook aardolie wordt nog steeds gewonnen door de NAM, in 2006 0,4 miljoen m3. Dat is ongeveer een kwart van de totale productie van aardolie in Nederland (1,6 miljoen m3).

Kortom, Nederland zal zijn uiterste best moeten doen om Shell te behouden als zij een serieus wil worden genomen als energieknoopunt.

Lees ook:Gasreserves Nederland gestegen
Lees ook:Interne lek zet Shell voor gek
Lees ook:Overschot biedt Nederland kans op export van elektriciteit
Lees ook:Exxon Mobil levert voor miljarden dollars aan PetroChina
Lees ook:Shell en BP moeten voorbeeld Exxon Mobil volgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.